torstai 14. maaliskuuta 2013

Hysssssssss! Kirjastossa soi piano

Pitäisikö kirjastossa olla hiljaista? Ehdottomasti! Pitäisikö kirjastossa tapahtua? Kyllä, ehdottomasti! Pitäisikö kirjaston olla avoinna 24/7-yhteiskunnan rytmissä? Pitäisi, ehdottomasti!

Kirjastoilla on vanha perinne hiljaisuuden ja rauhan paikkoina. Aikanaan kirjastoon mentiin kuin kirkkoon. Sitten tulivat iloiset lastenosastot. Ja nettikoneet. Ja pelit. Kirjastosta tuli myös yhä enemmän lainasto, josta saa lainattua paljon muutakin kuin kirjoja. Posiolla kirjasto lainaa muun muassa urheiluvälineitä ja energiankulutusmittareita.

Kirjastoissa on vilinää ja kai joskus liikaakin. Turku otti käyttöön hiljaiset tiistait, jolloin kirjasto rauhoittuu. Linkki: Pääkirjasto otti käyttöön hiljaiset tiistait

Posiolla yhteinen kirjastosali ei tue hiljaisuutta. Kolmenkymmenen vuoden takainen tutkijanhuonekin on nykyään kokoontumistila. Haaveena on, mikäli kirjaston toimintoja uudistava Holvi-hanke toteutuu, että hiljaisuus palaa nykyisen kirjastosalin puolelle, myös lehtilukusaliin.

Iloinen lastenosaston vilinä, nuorten löhöilynurkkaus, jutustelupöydät, kahvittelu ja päivän lehtien selailu yhdessä pöytäparlamentin kanssa siirtyisivät Holvi-tilan suuntaan.

Vuoden alusta Posion kirjastossa on maanantai-iltaisin, sulkemisajan jälkeeen, kuulunut laulua ja nykyään myös pianon soittoa. Muusikko Virva Jakkula deponoi pianonsa toistaiseksi kirjastolle. Soitin on musiikkiryhmän käytössä, mutta mahdollistaa myös musisoinnin pienissä teematilaisuuksia. - Ehdota!

Iltapianoa voi tiedustella ja varata kirjaston asiakaspalvelusta, kuten kirjastotiloja yleensäkin. Nykyisellään kirjastossa kokoontuu kerran kuussa iltaisin muun muassa kaikille avoin lukupiiri. 


Toistaiseksi olemme vielä kaukana 24/7-aukiolosta, mutta jo nykyisellään lukusali aukeaa aamuyhdeksältä, pari tuntia ennen kuin varsinainen kirjasto. Osa Suomen kirjastoista on jo ottanut käyttöön sähkölukot, mikä mahdollistaa kirjaston käytön ainakin osittain ympäri vuorokauden.

Muusikko Virva Jakkula deponoi pianonsa kirjastolle.

Ylihuomenna lauantaina kirjaston edusta on täynnä autoja. Sisältä kuuluu varmasti myös pianon ääni. Posion kansalaisopiston teatterityöpaja keskittyy nimittäin kirjastossa musiikin ja teatterin liittoon. Työpaja jatkuu myös sunnuntaina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti